top of page
Dni Wędzonej Sielawy

W dniach 22-23 lipca w lipcowy weekend w malowniczej scenerii Jeziora Chrzypskiego odbyły się tradycyjne, już XXXIII Dni Wędzonej Sielawy. Impreza o długoletniej tradycji przyniosła, jak zawsze, wiele sportowych emocji, kulinarnych doświadczeń i muzycznych przeżyć. Dziękuję za zaproszenie wójtowi Chrzypska Panu Edmundowi Ziółkowi, bardzo miło było również spotkać Michała Zielińskiego - Wojewodę Wielkopolskiego.
Sielawa to nie tylko pyszna ale znana ryba. Jej mięso jest smaczne i wysoko cenione. Poławiana gospodarczo, może być przetwarzana świeża, wędzona i konserwowana. W Szwecji kawior sielawy, „Kalix Löjrom”, jest produktem bardzo ekskluzywnym.
Temat ryb zresztą od dawna jest mi bliski a dlaczego?
O tym już jutro.


bottom of page